top of page

Rollguide för vuxna spelare

Våra lajv-läger är en familjeaktivitet tack vare lajv-delen som pågår vid sidan om "skolan" det vill säga själva lägret. Som deltagare på Alftronen, som själva lajvdelen heter, så kan du självfallet även lajva inne på slottsområdet, även om extra hänsyn till lägerverksamheten måste respekteras där. I övrigt finns det skog, sjö, ängar och ett stort värdshus i skogen att besöka likväl som ett värdshus rakt nedanför skolan. Anmälan för vuxna och medföljande barn som inte deltar på lägret utan lajvar fritt med sina förräldrar sker HÄR.

Vem är du som kommer till Umbra Lyceum och dess omnejd? Smyger du runt skolan eller går du med säkra steg mot ditt mål? Har du hamnat här av en slump och blivit kvar? Är du här för att studera vidare och ta reda på allt du kan inom …? Har du hört talas om Gilwells underliga magi? Har du rest till området bara för att kunna språka med andra från trolldomssamhället utan att behöva dölja vad du är?

 

För att skapa din roll är det bra att fundera kring vad du vill uppleva under lajvet och vilket sorts spel du söker. Vill du finnas nära skolan och den akademiska världen kanske du väljer en kunskapstörstande personlighet. Du behöver också fundera var din roll finns på ond/god spektrat, eller vart på gråskalan. Hur ser du på skolan oavsett om din roll håller till där eller i skogens på Gilwell? Ju mer du arbetar igenom din rolls personlighet desto bättre blir det när du ska spela hen. Så gå igenom hur hens tankar och liv ser ut, vem är du egentligen, vad drivs du av, vad definierar dig? Vad är det som gör dig till en spännande individ? 

 

Även du som åker till lajvet med barn behöver tänka igenom frågorna och skapa en roll som hör hemma i vår trolldomsvärld. Du kanske har ett vanligt arbete i den vanliga världen men följt med till skolan nu i uppstarten. Varför inte passa på att träffa gamla vänner eller nya vänner på värdshuset vid sjön och diskutera dina senaste ritualer eller brygder. Höra dig för om vad som pågår i andra delar av trolldomsamhället.

 

Nästan alla av häxfolket lever i det vanliga samhället och har ett vanligt jobb. De har vanliga grannar och handlar i vanliga matbutiker. Men det går också till den hemliga butiken som är fylld med ingredienser till att framställa olika brygder. De har en grupp vänner som är häxfolk där de utövar ritualer tillsammans.

En liten liten skara häxfolk arbetar med ett trolldomsyrke. Ännu färre bor utanför det mundana samhället, som exempel lärarna på Umbra Lyceum.

 

Här kommer fem olika exempel på vilken typ av roll du kan spela.

  • Den tysta städaren på det stora sjukhuset. Den som ingen lägger märke till i korridoren, och det trivs du med. I ditt innersta brinner en eld. Kampen för att alla vättar ska ha samma rättigheter som häxfolket och ingen ska fara illa. När det kommer på tal, då lever du upp och alla lyssnar till dina ord.

  • Lokalpolitikern i opposition som alltid kämpar mot en krympande budget och medborgarnas önskan om mer och bättre av allt. Du är en person som verkligen vill göra gott och hjälpa. Du brottas ständigt med ditt samvete över att du inte kan göra mer.

  • Platschefen som praktiskt taget klättrar över lik för att ta sig uppåt i karriärstegen. Du tvekar aldrig att använda dina extra hjälpmedel i form av trolldom för att komma före i kapplöpningen. Vad spelar det för roll att den gamla vännen inte längre är där för att du blåste hen totalt, det gav ju dig en fördel.

  • Butiksägaren som har allt under disken och då menar vi allt. Lagen är viktig att ha koll på för att veta vad som ska ske över och under disk. Hen kan ordna fram allt från en polisradio till tjuvjagat enhörningshornsmjöl. Dock tycker du det känns lite genant att du låter hemlösa ibland plocka matvaror helt utan betalning.

  • Mediet som brottas med att möta kundens önskan, en mundan som inte kan få veta mer än enklare ting eller en häxa som alltid tror sig veta att du kan se mer. Du kan hitta saker andra har förlagt för flera år sen men du måste alltid vända i trapphuset efter bilnycklarna. Du kan få syner om stora ting i världen men du missar att du kommer snubbla på datasladden … igen…

 

Flera av de som jobbar inom trolldomssamhället har egentligen rent mundana jobb i en annorlunda miljö: som vaktmästare på en trolldomsakademi, advokat till tingsärenden eller värdshusvärd på en häxkrog. men vissa har rena trolldomsyrken: som skolhelare, alkemist eller exorcist.

 

Häxeriet är något som de flesta utövar som en del av deras vardagliga liv mente som ett yrke. En enkel skyddsformel som gör det väldigt osannolikt att inbrottstjuvarna som härjar i ditt bostadsområde väljer ditt hus, ritualen som gör att bilisterna lättare lägger märket till din bil i trafiken, halssmycket som gör det svårare att komma ihåg ditt ansikte… En del lägger ner all sin fritid på att blanda brygder, samla och tillreda ingredienser, tillverka verktyg som trollstavar eller tillverka magiska föremål.

Klädsel

 

Då häxfolket, till stor del, lever i det mundana samhället så är de allra flesta klädda som mundaner när de är i det mundana samhället. Trolldomsamhället har en stark koppling till sina rötter och befolkas av väsen (som i många fall klär sig traditionellt) samt att det är vanligt att deras större ansamlingar ligger avsides och mer naturnära dessutom är deras förebilder ofta är folk från tidigare generationer, så är det vanligt att häxfolk, när de rör sig i trolldomssamhället klär sig antingen som en mundan men med avvikande detaljer (som farmors häxhatt, pappas alkemiväska eller sannsearen Magikus Gregorius Videntis storstav på 1,5 meter) alternativt helt avvikande från mundaners normer (som gammelfarbrors trolldomsrock, likadan magikerkåpa som din läromästare inom exorcist alltid burit eller kläder från 1930-talet för att du helt enkelt tycker att den stilen är snyggast och du, precis som de flesta inom trolldomssamhället, har en öppnare syn på egen stil. )

 

Vad som kan sägas är att det vanligaste är att inte klä sig som vanliga mundaner när man rör sig på en häxplats så att ingen ska tro att du är en mundan. 

Du kanske bär en annorlunda brosch med symbolen för en häxgrupp du tillhör, kanske bär du en skära i bältet för att alltid vara beredd om du hittar någon ovanlig växt till en häxbrygd eller en sjal med mönster för att spå i runor över axlarna, en bältesväska med små flaskor i som du använder i ditt helande, en pendel i bältet som du läser av väven med eller en symbol hängande runt halsen som du använder i ritualer. 

 

Vi är alla stolta över att vara häxfolk och kan skapa resonans i väven. Därför visar vi det gärna när vi är på platser där vi kan göra det utan att vara oroliga. Poängen är ju även att alla ska känna sig trygga i från mundana världens ögon. 

 

Vi vet ju alla hur det gick senast de kom på oss…

bottom of page