top of page

Acerca de

Image by freestocks

Klubbar & Sällskap

Umbra Lyceums klubbar & sällskap

På skolan hålls aktiviteter även efter skoltid. Utöver ordinarie lektioner som eleverna förväntas delta på, så finns även frivilliga klubbaktiviteter där man deltar efter tycke och tid. Dessa går av stapeln efter skoltid och ibland även efter middagen. Då blandas eleverna över åldersgränser och trolldomscirklar och enas i gemensamma intressen. Dessa leds av engagerad skolpersonal, gästlärare och ibland spännande väsen. Här följer exempel på klubbar som har förekommit på skolan, alla kommer dock inte att vara aktiva under hösten.

Duellering

Under guidning kan eleverna, efter konstens många och invecklade regler, få öva både på sina offensiva och defensiva trollformler. Efter att en elev förlorade sin syn permanent så användas skyddsbesvärjelser från läraren och endast elever från årskurs 3 och uppåt tillåts duellera. Alla åldrar är dock välkomna att se och lära. 

 

Månskådning och Renande ritualer

Här lär eleverna sig om örters renande verkan, hur man kan använda dem för att fördriva spöken, onda andar, gamla energier och ohyra. Månen används som kanal för kontakt med magin och eleverna lär sig att skapa, bibehålla och avsluta en ritual. Endast vit magi brukas på skolan.

 

Örtsamling

Eleverna lär sig känna igen, hitta och plocka magiska örter. Vi samtalar om dess olika beståndsdelar, hur de kan användas och till vad. Det är mest runt skolan eller hagarna som vi går men om det känns säkert vågar vi oss in i skogen. 

 

Upptäcksfärd på sjön

Med våra kanoter ger vi oss ut och paddlar på sjön. Vi visar några historiska platser och berättar om olika sjömonster och hur dom bor. Vi kanske träffar på nåt väsen ute på en ö någonstans.

 

Spelhäng i biblioteket 

Förutom att låna böcker kan du även låna magiska sällskapsspel i skolans bibliotek. Utbudet varierar då biblioteket till stora delar är osynligt och ofta på vift. Du kan dock alltid finna något att roa dig med och eleverna anordnar ofta turneringar sinsemellan eller mellan trolldomscirklarna. 

 

Naturens vänner

Har du alltid velat göra det där lilla extra för att blommorna ska växa och bli starka? Då är den här klubben något för dig! Vår erfarne ledare kommer guida dig genom historien som kretsar kring bevarandet av naturen och miljön, med handfasta råd och uppmuntran kommer du inte bara lära dig hur man lever med naturen utan hur man ger tillbaka också! För du vill väl bli en magisk klimathjälte du också?

 

Bakning, vägen till den perfekta bullen 

Lär dig baka med någon som har haft århundraden på sig att förfina sina recept! Lär dig nya recept, varför du ska köpa vissa ingredienser och hålla dig borta från andra. I samklang med skolans hjältar i köket har den här klubben allt som behövs för att just du ska kunna se på senaste avsnittet av den där serien du gillar med både nya vänner och tilltugg!
 

Tuffingarnas tuffa klubb som inte är tuff

Känner du dig missförstådd, säger dom att du behöver lugna ner dig och vara som alla andra? Räds icke längre min vän! I den här klubben tar vi hand om varandra och hjälper alla att uppnå de sakerna andra tycker är konstigt! Vill du testa vad som händer med en vattenmelon om man släpper den från taket på skolan? Vad händer om du inte använder tvål när du duschar på ett helt år? Vi har svaret! och vi längtar att just DU ska komma med dina ideér för att berika vår klubb! 

 

Magiska husdjur 

Den här klubben är till för dig med ett stort djurintresse och som inte nöjer dig med en vanlig katt eller hund som husdjur, nej du vill ha en tam kyrkogrim, en trollhare eller en vitterget! Vi träffas och diskuterar om olika husdjur, vad det innebär att sköta om dem, deras beteende och vilka besvärjelser en bör kunna för att maskera sitt djur till en vanlig hund eller katt. Vi lär oss också grunderna i hur man tränar sitt magiska husdjur att t.ex. gå fint i koppel, sno grannens mjölk eller apportera skolväskan. Eftersom vi är en skola som tar hänsyn till eventuella allergier finns inga djur på plats, men har vi tur kan det hända att vi får besök! 

 

 

Gilwells beskyddare

Det sägs att sällskapet bevarar många av de hemligheter som gick förlorade när Hans Gilwells bok gick upp i rök. Sällskapet finns dels därför och dels för att fortsätta hans arbete med att undersöka och förstå hur kraften i stencirkeln fungerar och varför ingen magi lyckas ta sig igenom. Vilka som är medlemmar i denna grupp hålls enligt tradition hemligt men deras mötesplats är Gilwell och de känner igen varandra genom att uttala orden på stenarna.

bottom of page