top of page

Acerca de

Organisationer

Organisationstyper och sammanslutningar 
- i det magiska samhället

I det magiska samhället förekommer en uppsjö olika organisationer och sammanslutningar. De olika formerna är stöpta i tradition och tjänar ofta högre syften - även om dessa ibland är bortglömda.

Ätt

Image by Tim Rebkavets

Gamla familjer och ätter är ofta mäktiga, ruvar på hemligheter och är svåra att ta sig in i. Ätter brukar kräva någon slags uppoffring för att bevisa din lojalitet. För att komma in i en ätt behöver du i princip vara infödd eller ingift men det är möjligt att bli adopterad även i vuxen ålder. För den här typen av grupper är det viktigt med status som dom kan få genom allianser med andra hus eller genom att bevara gammal kunskap. Eller är ni kanske ett nytt hus som försöker få in en fot bland de gamla maktspelarna. 

Cirkel

En cirkel är en allians mellan trollkunniga som finns till för att jobba mot ett specifikt mål. Till exempel en politisk grupp, de tre cirklarna som eleverna delas in i på skolan eller en grupp som vill skydda ett naturområde. Cirklarna består ofta av många viljor som inte alltid är överens om hur de ska nå sina mål. En cirkel kan ha funnits sedan urtiden eller skapas och upplösas på en eftermiddag.

dreamstime_xl_60852573_edited.jpg

Coven

dreamstime_xl_60853118.jpg

Ett coven är en relativt ny företeelse i det svenska magiska samhället. Tidigare har det varit naturligt för trollkunniga att samlas i lokala cirklar men när det blev enklare att resa kunde likasinnat folk hitta varandra och knyta starka vänskapsband. De ville särskilja sig från de mer praktiska cirklarna så dom lånade ordet coven från engelskan för att beskriva sig. 

Ett coven är en tätt sammansluten och personlig grupp som består av några nära vänner. Medlemmarna brukar hjälpa varandra både med magiska spörsmål men också med mer mundana saker. Det är inte ovanligt att ett coven lever tillsammans men en mer utspridd grupp som träffas vid högtider förekommer också.

Order

En order är till skillnad från en cirkel noggrannare med vem som tillåts gå med i gruppen. När du går med i en order förväntas du viga ditt liv åt orderns syfte som kan gå ut på att vakta ett föremål, utforska ny magi eller motarbeta onda krafter. I en gammal order kan man hitta den verkliga expertkunskapen inom dess område. Ibland är medlemmarna ivriga att lära ut det ordern vet men det är också vanligt att den försöker hålla sig gömd ifall syftet kräver det.

dreamstime_xl_138759148_edited.jpg

Sekt

Image by Llanydd Lloyd

En sekt är en grupp som leds av en eller några få starka ledare. Det är ovanligt att ledarna är valda, det brukar snarare vara en karismatisk person som drar till sig följare. Följarna förväntas lyda ledaren och leva efter deras regler. I extrema fall uppmanas dom att undvika andra grupper. Tyvärr händer det att en ledare inte är ärlig mot sina följare och försöker utnyttja dom. Sekter lider därför av ett dåligt rykte även i magivärden. Skolans personal motarbetar aktivt att sekter ska uppstå bland eleverna på skolan.

Organisationstyper och sammanslutningar 
- bland väsen

Väsen kan naturligtvis bilda grupper precis som människor men det finns några grupperingar som är vanligare bland dem.

Hov

dreamstime_xl_108617857.jpg

Vissa väsen lyder under en härskare eller furste. När så är fallet brukar det samlas ett hov runt makten där undersåtarna tävlar om härskarens gunst. Det är alltid viktigt med etiketten vid ett hov. Ibland verkar det som om dom tävlar om att ha de underligaste sederna. Att bryta mot dessa seder anses mycket respektlöst och kommer med största sannolikhet att bringa olycka men för någon som vet hur man för sig vid ett håv finns mycket att vinna. Havsfruns välsignelse och Berga Kungens gunst ska inte underskattas.

Skrån

Väsen som jobbar eller hantverkar brukar samlas i skrån för att dela med sig av kunskaper och erfarenheter. Skråna brukar ruva på hemliga ritningar eller arbetsmetoder och är väldigt noga med att dom inte blir avslöjade. Medlemmarna brukar ta hand om varandra både under arbetstid och privat. Dom brukar hålla utbildningar, ta hand om skadade och ser till att ingen medlem blir lurad.

Image by Dmitry Vechorko
bottom of page