top of page

Acerca de

31fd0e17-5a80-45e6-9885-acf81d82c892-brygghus-gryning.jpg

Irrblosset

Världshuset Irrblosset

”Vid den öppna varma brasan sitter en ensam figur. Hon sträcker sakta ut sina tassar för att fånga värmen mellan sina fingrar och leker med skuggorna som bildas på golvet medan hon funderar. Utanför ser man att vattnet äntligen har slagit sig till ro efter den senaste höststormen, de få ljusglimtar som strålar fram från solens sista suck innan den försvinner bakom skogen dansar som älvor över sjön. Den gemytliga känslan att vara tillbaka i värdshuset gör sig påmind och hon kan inte låta bli att ge från sig ett litet purrande. Hon har varit med om mycket de senaste dagarna, och det fanns inte ett bättre etablissemang som kunde få dig att luta dig tillbaka för eftertänksamhet som ”värdshuset Irrblosset”. Här var alla välkomna, det var en fredszon sen flera århundraden tillbaka och har fortsatt vara det tack vare familjen som hade hand om värdshuset. Hon purrade en gång till, livet var inte så svårt, inte när det finns sådana här platser man kunde vistas på och bara finnas till.”  

f885760f-3a1b-4ab2-97ad-48fa7e37d4b5-brygghuset-hostlov.jpg

Irrblosset ligger i anslutning till akademin, och är en naturlig mötesplats för trollkunniga som vill ha en ostörd plats för att jobba med sin senaste formel, diskutera med andra eller bara slappna av efter en tuff dag på akademin. Hit kommer alla sorters människor och även de mer vältaliga väsen som finns, på eller vid akademin, har setts smyga in för att ta del av värmen och det goda sällskapet. 

Värdshuset grundades 1411 efter att Sigrid den Turlige vann rättigheterna till som då var en båtstuga på platsen, i tärningsspel, av en gammal sur fiskegubbe som enlig legenden var självaste Näcken i förklädnad! Sigrids livskamrat var läromästare i de Milusas trolldomsmilis, och efter att de ankommit och gjort sig hemmastadda på området, upptäckte Sigrid till sin fasa att där inte fanns något värdshus som kunde erbjuda resande rum o logi för natten. Så när hon då sedermera blev rättmätig ägare till tomten, så rev hon det gamla båthuset och grundade de som vi idag kallar ”värdshusetIrrblosset”.

Under årens lopp har värdshuset huserat allt från digniteter till gästlärare, samt varit ofrivillig skådeplats för en del händelser som blivit till legender idag. 

Under en kall natt år 1524 bankade det på dörren till värdshuset. Innan värdshusets dåvarande ägare Sifra, dotter till Sigrid, hann öppna rasade dörren in med karm och allt. Utanför stod enligt legenden ett ensamt troll. Trollet bad om ursäkt för fadäsen då han i sin angelägenhet glömde bort sin styrka. Sifra blev ursinnig, och hytte med näven mot det väldiga väsen som stod framför henne och berättade ursinnigt hur man med styrka eller ej inte bankar på dörren vid den här tiden! Hennes ursinnighet byttes till omedelbar vakenhet då hon började se facklor, högafflar och rop närma sig bakom trollet. Snabbt och listigt sägs det att Sifra då skapade en förvrängningsformel som fick trollet att se ut som en vanlig människa. Tack vare detta undkom trollet som senare presenterade sig som Troeg den vandrande, sitt fasliga öde. Legenden säger också att Troeg stannade i sin människoform i många år och reste världen runt och även att han och Sifra skulle blivit förälskade och att ätten därefter innehöll trollblod.

Under slutet av 1600-talet då förföljelsen av häxor och häxkarlar nådde sin kulmen med de ökända rättegångarna i Salem, och efter att svenska baroner och friherrar började använda dessa processer för att stjäla land från oskyldigt folk, fick den dåvarande ägaren av värdshuset, Sia, barnbarn till Sigrid, nog! Hon bestämde sig för att gå med i en grupp som erbjöd de som förföljdes, hemliga flyktvägar och platser de kunde känna sig säkra på. Gruppen hette Vävens trofasta tjänare. Så under en tid fungerade värdshuset som en oas för de som vill undgå dessa processer och främst bålen. Det enda minnet som finns kvar av den här tiden är den lucka i golvet som sägs leda till ett magiskt gömställe, bara de som verkligen vill fly undan transporteras dit, alla andra får stå och se ner på ett mossigt källargolv.

När de Miluusas intilliggande slott blev till trolldomsskolan Umbra Lyceum år 1740 fick affärerna mer liv. Snart var det fler som besökte trakten än på århundraden och efter att forskningsinstitutet grundades ökade trycket ytterligare. På 1860-talet genomgick byggnaden en omfattande renovering och glasväggen som vetter mot sjön fick sin form.

Under 1900-talet första mitt då industrialismen hade kommit och gått och världen hade börjat förändras bortom allas gissande. Då Seamon, barnbarnbarnbarnsbarn till Sigrid, och tillika dåvarande ägare till värdshuset Irrblosset vaknade en morgon, hände något mycket märkligt. I vanliga fall var det inte mycket väsen nere vid vattnet där värdshuset låg beläget, men denna dag så var hela strandkanten full med folk! Det visade sig vara den lite smått galne läraren på akademin som var fast besluten att lära sig att flyga, som skulle göra en uppvisning sitt senaste projekt. Karln hade studerat älvor och humlor i många år. Han hade kommit fram till slutsatsen att de kunde flyga bara för att de inte visste bättre, fysiologiskt var det omöjligt för dem att flyga, men genom deras orubbliga tro lyfte dom till skyarna ändå! Och detta hade nu professor Mossxien tagit till sitt hjärta och skulle bevisa en gång för alla. Men uppvisningen gick snett, i stället för att flyga över sjön i ensam majestät slutade hans liv tvärt då han aldrig lyfte efter att ha hoppat från Irrblossets tak. I stället föll han till marken och sedan bara försvann! Legenden säger att hans formel inte alls handlade om flygning utan i stället om teleportering, och det finns många som intresserar sig för att återskapa formeln och knäcka den koden, men än så länge verkar svaret vara lika förlorat som professorn själv.

bottom of page