top of page
dreamstime_xxl_178752920.jpg

Praktiskt

Praktiskt för föräldrar

Varmt välkomna in i äventyrens och magins värld på nordens mest sagolika trolldomskola. Umbra Lyceum är en upplevelse för stora och små. Bli en del av sagan du också! 

Den här texten är främst anpassad för våra stora höstläger som går av stapeln på slottet och "skolan" men mycket av informationen är även tillämplig på adventure camp, där vi bor i stugan i skogen utanför slottsområdet istället.

Vårt mål är att skapa en trollbindande upplevelse för alla som deltar. Huvuddelen av lägret tar formen av ett levande rollspel/improvisationsteater, så kallat lajv. Vi leker tillsammans och låter teaterscener, magiska trick, specialeffekter, samt sagans medryckande uppdrag hänföra oss! Vår tanke är att skapa upplevelsen av att ha klivit rakt in i böckernas och filmernas förtrollande värld.

Allt detta sker på Rockelstad Slottsområde, med sin häftiga miljö och historia, med våra erfarna ledare, härliga deltagare och vårt fantastiska arrangörsteam. Vi hjälper självklart till för att just du och/eller dina barn ska känna er trygga, förberedda och redo för att delta i våra evenemang. Läs igenom all information och återkom till oss om ni har några frågor. 

Letar efter anmälan? Till äventyret!

Innehållsförteckning

Lägret

  • Vad är lajv?

  • Vår vision

  • Hur ser en dag på lägret ut?

  • Vår “skola”

  • ​Området

Praktiskt

  • Kontaktperson​

  • Telefon & kontakt

  • Hur sover vi?

  • Tider ​

Trygghet, Säkerhet och regler

  • Värdegrund

  • Trygghet 

  • Säkerhet

  • Regler

 Inför din anmälan till Umbra Lyceum

  • Detta kan vi erbjuda dig med specialbehov​

  • Packlista

  • Skapa karaktär

Lägret

Vad är Lajv?
“Lajv, även känt som levande rollspel, kan beskrivas som en improviserad teater där ingen är publik utan alla är med och spelar. I en påhittad verklighet har alla spelare en roll som skall gestaltas så trovärdigt som möjligt. Med hjälp av förutbestämda karaktärsdrag, rekvisita och kläder skapas en så fullständig illusion som möjligt av den påhittade världen. Målet är inte att vinna utan att ha en givande och underhållande upplevelse tillsammans med sina medspelare.” - Sverok

 

Vår vision

Gemenskap. Personlig utveckling. Kreativitet. Folkbildning. ”Wow”.

Vi tror på kraften i upplevelsen, lärdomen i erfarenheten och glädjen i äventyret. Vi litar till fantasins gränslöshet och dess förmåga att forma upplevelsen genom mänsklig kreativitet. Vi verkar för att förmedla upplevelser, inspirera till engagemang och främja samarbetsvilja genom beröringspunkter människor emellan. Vi brukar innovation, realisation och gestaltning för att frigöra personlig utveckling hos, och ge en upplevelse av samhörighet mellan, våra deltagare.

Vi jobbar efter två grundpremisser - samband, som vi förlitar oss på. Den första av dem handlar om innovationskraft. Innovation är ett uttryck av kreativitet genom kunskap mot riktade mål. Vi verkar för att frigöra den inneboende kreativitet som finns hos våra deltagare.

Den andra av dem handlar om meningsfullt skapande. Vi tror på ett samband mellan värderingsstyrning och produktivitet. Vi knyter an till värderingar vid diskussioner för att vi tror att grunden till samarbete är beröringspunkter människor emellan och grunden till kreativitet är när vi drar styrka ur vår sammantagna värderings- och kunskapsbas.
 
Tillsammans med er vill vi skapa en härligt pulserande lajvvärld, där möjlighet ges att – i teaterform – uppleva magi och drömmarnas förtrollande värld!
Läs mer om oss
 

Hur ser en dag på lägret ut?

Vi har gemensam väckning i sovsalen. Man får en stund på sig att göra sig i ordning innan frukosten, som äts tillsammans. Lägerledaren är med och ser till att alla mår bra, hjälper till där det behövs med morgonbestyren och finns med som stödperson.

Sedan börjar dagens första magi-lektionen i något av skolans alla ämnen. Alla lektioner leds av lärare med förberett kursmaterial, med folkbildning och magi i fokus, allt för våra barns upplevelse. 

Sedan mitt på dagen är det dax för lunch, efter att man är mätt och glad fortsätter dagens spännande magilektioner.

Innan eftermiddagens gruppaktivitet och äventyrliga upptåg drar i gång, så äter man någon god mellis för att få lite extra energi.

Gemensam middag serveras på kvällen och därefter har man tid för lek, spel och äventyr på skolan. 

 

Sedan är det dags att göra sig i ordning för att sova. Eventuella godnattsamtal till de där hemma passar bra nu. Vi pratar kort om vad man upplevt under dagen och vad som ska hända i morgon. Ljuset släcks och sedan ska det vara tyst i sovsalen. Lägerledaren finns på på plats för den som behöver.

Vår “skola”

Skolan är belägen i de centrala delarna av Slottsparken, i flyglar samt olika sidobyggnader. En stor samlings- och matsal, samt grönytor runt omkring med tillhörande skog. 
 
På skolan kan en möta massor av olika personligheter, såsom olika väsen, spöken och andra häxor och trollkarlar från det magiska samhället. Läs mer om skolans personal nedan

 

Personal
Vid detta lajv-läger, på trolldomsskolan, kommer vi i arrangörs-teamet finnas på plats och ha olika stöd- och funktions roller. Våra kära lägerledare och lärare är noggrant utvalda ur vår rekryteringsprocess och har fått förberedande inskolning av oss. Vi är oerhört stolta över all den personal som är med och gör detta möjligt!

Läs mer om oss

Området
Vi ha valt att ha vårat lajvläger på
Rockelstad slott dels för den otroligt fina miljön och vackra placeringen. En känsla av att tiden stått stilla hänger över området; de historiska byggnaderna och de gamla antikviteter som man möblerat och smyckat lokalerna med är verkligen något extra. Samtidigt har även praktiken spelat in i vårat val av lokal, eftersom Rockelstad låtit bygga om och modernisera faciliteterna för att rymma stora evenemang och bokningar.
Hitta hit!

Lägret

Praktiskt​

Kontakt
Har du frågor eller vill komma i kontakt med oss innan eller efter lajvlägret, så mejla arr@magilajv.se. Vill du bli uppringd så skriv telefonnummer, samt vad det gäller så att rätt person kontaktar dig.

 

Vill du ha kontakt under själva lajvet så kan du också mejla, men snabbast svar vid mer akuta ärenden får du via vår jourtelefon, telefonnumret finner du i "intrigutskicket" som går ut helgen innan lajvet börjar.


Extra stöd vid behov
Den lägerledare som är ansvarig för ditt barn är dennes kontaktperson. Du kan nå hen via ansvarige för jourtelefonen, som kommer meddela lägerledaren att ni vill ha kontakt. Vi kommer alltid att ha jourpersonal med telefon på plats som man kommer kunna få tag på. Önskar du lämna ett viktigt meddelande som ej kan vänta så skicka ett sms innehållandes namn, efternamn på dig, ditt barn och sedan meddelandet.

 

På plats har vi även arrangörer med olika ansvarsområden. Bland annat trygghetsvärd, samordnare, praktiskt ansvarig osv. Läs mer om oss.

 

Telefon och kontakt med barnen

Under evenemanget kommer en ej använda sina mobiltelefoner annat än vid läggning då en kan passa på att ringa hem, eller vid akut behov. I övrigt kommer det att finnas en utplacerad zon för telefoner (oftast hos lägerledaren) dit en i mån av tid och behov går till för att ringa eller skriva. 

 

Hur sover vi?
Barnen i de respektive “trolldomscirklarna” sover tillsammans i sina cirkelhus. Det finns tre olika grupper, Lodjur, Gädda och Örn. En sover med övriga elever av ”sitt djur”, samt med sin respektive lajvlägerledare som alltid går att prata med eller väcka om så behövs under natten.


Tider

Lämning

Incheckningsdagen kl:14:00-15:00 

 

Hämtning

Utcheckningsdagen kl:10:00-11:00

Kom i tid till hämtning och lämning. På incheckningsdagen skall en workshop hinnas med om hur man lajvar och den är mycket viktig att barnen medverkar i.

På utcheckningsdagen måste vi arrangörer lämna området 12:00 och vi måste packa mycket saker innan dess.

Mat och sovtider

Väckning: kl 8
Frukost: kl 9
Lektioner: kl 10-12 
Lunch: kl 12
Lektioner: kl 13-15
Mellis: kl 15
Grupper och andra aktiviteter: kl 16-17.30
Middag: kl 18
Grupper och andra aktiviteter: kl 19-21
Ljuset släcks och det ska vara tyst: kl 22.
 
De yngre barnen påbörjar sin läggning tidigare än de äldre.

Praktiskt

Trygghet, säkerhet & regler

Värdegrund

Vi tror starkt på dessa värdeord:

  • Inkludering och gemenskap

  • Tillgänglighet/ deltagande utifrån sina förutsättningar 

  • Personlig utveckling

  • Jämställdhet, respekt och acceptans 

  • Trygghet och säkerhet

  • Kreativitet och glädje

 

Trygghet
  • Trygghet är viktigt för oss. Vi har lång erfarenhet av att arbeta med barn och lajvläger. Vi vet att det alltid skall finnas en trygg vuxen tillgänglig för den som behöver. Därför utbildar vi våra lägerledare, våra lärare samt har en kompetent trygghetsvärd på plats.

  • Lägerledaren finns med barnen under hela lajvet och är deras trygga punkt dag som natt. Enda undantaget är lektionstid då de har lärare på plats, samt om de är trygga nog att prova egna aktiviteter efter lektionstid. Då finns skolans kurator, vår trygghetsvärd på plats.

  • Skulle något hända så har vi alltid ytterst ansvarig på plats med telefon. 


 

Säkerhet

 

Inlajv

När vi lajvar så kallas det att vara ”inlajv”. Då spelar vi våra karaktärer. 

 

Offlajv

När vi är oss själva är vi ”offlajv”. 

 

Att bryta spelet

Det är alltid okej att bryta spelet om man hamnar i en situation som känns otrygg offlajv. Detta görs enklast genom att använda frasen "off-lajv". T.ex. om du befinner dig i en hotfull situation inlajv och det plötsligt börjar kännas obehagligt offlajv. Då kan du säga till personen som du känner dig hotad av: "Offlajv, låt mig vara" och lämna platsen. Prata då med din lägerledare så hen kan hjälpa dig på bästa sätt.

 

Vid olycka

Om något skulle hända medans vi lajvar, låt säga att någon ramlar och skadar sitt ben på riktigt. Då ropar man ”Off”- skada! Eller ”Off” Kim har slagit sig! Då blir det tydligt att det är på riktigt. Så kan man även fråga om man undrar om någon är ledsen eller liknande. ”Off, är det på riktigt eller inlajv?”

 

Sjukvårdsansvarig 

Finns alltid på plats. Skulle något hända som inte lägerledare med sin förbandslåda kan hantera så kan vi be hen om hjälp. Vid allvarlig olycka larmas 112. Närmaste sjukhusen vid allvarlig skada är Mälarsjukhuset Eskilstuna samt Nyköpings lasarett.


 

Regler off & in kortare version

 

Incheckning

Kl:14:00-15:00. Kom i tid.

Före lajvlägret ska samtliga deltagare checka in. Kom 14 och lämna ditt barn vid 15 (om ej annat överenskommet). Här tilldelas en lägerledare, kläder, bostad, samt mottar sin karaktärs eventuella intrigföremål. 

 

Utcheckning

Kl:10:00-11:00. Kom i tid.

Kom 10 och lämna området med ditt barn 11:00. Här lämnar en tillbaka barnets karaktärs kläder, samt eventuella intrigföremål. Alla deltagare måste checka ut, det är viktigt för att arrangörerna ska veta hur många deltagare som finns på området hela tiden. Utcheckning sker efter lajvets slut, om ditt barn måste ge dig av under pågående lajv är det mycket viktigt att du informerar arrangörer så att de vet att ditt barn inte längre finns på området. Ring arrangörstelefonen (ARRNUMRET)

 

Kläder

Varje elev tilldelas en skoluniform bestående av byxor, skjorta, samt en rock. Dessa måste du lämna tillbaka vid utcheckningen.

 

Intrigföremål 

Kan finnas på lajvet, de är uppmärkta med ett lila litet band. Det kan vara magiska stenar, hemliga skriftrullar, eller andra spännande saker. Dessa kan din karaktär byta, handla, äga, stjäla osv. Du måste lämna tillbaka dem efter lajvets slut, vid utcheckning tillsammans med dina kläder.

 

Nöt och parfymförbud

Det råder nötförbud på lajvet. Vi undviker även starka parfymer.

 

Att smäda, förolämpa inlajv

Det är strikt förbjudet att förtrycka/smäda någon baserat på off-attribut. Detta inkluderar bland annat hudfärg, hårfärg, kön, vikt och personliga åkommor (t.ex. läspning eller funktionsvariation). För att kommentera någons tal eller utseende måste du således känna personen tillräckligt bra off för att veta att detta inte är en off-egenskap som personen har. Det är också helt förbjudet att använda könsord eller svärord.

 

Kraftuttryck

Som kraftuttryck kan ”vid” användas i kombination med diverse passande ord tex: ”Vid alla gudar” eller ”vid min olycksaliga vänsterfot”. Andra svordomar och skällsord som kan passa kan vara diverse ord och sammansättningar som känns rätt i fiktionen. För att nämna några: För bövelen, piskande råttsvansar, vid alla gastar, iglar och blodsugare, yngel, usling, parasit och många fler.

 

Alkohol

Vi vill understryka att vårat arrangemang är alkohol och drogfritt. Anvisad plats bortanför barnens område kommer finnas för eventuella rökande vuxna. Lägerledare och lärare får ej röka på arbetstid.

 

Detta är en kortversion för barn och vuxna som ej klarar mycket text. Läs mer under ”regler” för att hitta mer utförliga, fullständiga regler, gällandes rättigheter, gdpr, spelsystem osv.

Trygghet

Inför anmälan till Umbra Lyceum

Detta kan vi erbjuda dig med specialbehov:

Vår ambition är att bemöta alla och efter våra förmågor kommer vi göra vårt bästa för att så ska ske. För att vi ska ha goda förutsättningar måste ni först fråga om ert barn har extra behov och efter överenskommelse tydligt skriva vad behoven årsavtal hur vi kan stötta i er anmälan.

 

Kost

Vi kan hantera de flesta specialkoster, både kostpreferenser och allergier. Koständring efter anmälningsstopp kan dock inte garanteras eftersom inköp görs löpande.

 

Allergier

Finns akutmedicin/ sprutor så måste detta meddelas, finns allergier som kan påverka barnet; skriv vad, hur, samt vad vi gör om en allergisk reaktion uppstår.

 

Extra stöd

Har ditt barn någon form av svårighet eller utmaning som behöver extra stöd från oss? Funktionsvariation, ångest, medicinering, npf osv? Vi är inte utbildade specialpedagoger. Vi erbjuder erfarna, kompetenta ledare med hjärtat på rätta stället. Vi kan påminna om mediciner, scheman, vara tydliga i dialog och erbjuda tryggt stöd om någon känner oro. Vi har inte kompetens att klara av grövre svårigheter inom npf-spektrat, men vill gärna att alla ska få vara med. Därför får gärna stödperson följa med de barn som behöver det till självkostnadspris. Kontakta oss för mer info.

 

Är lägret rätt för mitt barn?

Är du osäker på om ditt barn klarar av lägret eller vill diskutera extra stöd? Ring till samordnare Cornelia Stjernlöf på 0704367522 eller mejla arr@magilajv.se. Skriv sedan tydligt i anmälan så att vi kan förbereda lägerledare och bemöta barnet på bästa sätt. Vi hoppas att alla skall känna sig varmt välkomna att dela vår magiska upplevelse!
 

Packlista
  • Ska med / nödvändigt 

    • Medicin

    • Toalettartiklar

    • Kläder efter väder (Regnkläder, underställ, tjocktröja etc.)

    • Ombyten

    • Underkläder och strumpor

    • Sängkläder och handdukar

    • Trygghets-sak såsom nalle, snuttefilt eller liknande

  • Bra att ha

    • Tofflor

    • Ficklampa

    • ritböcker, skrivböcker och pennor

  • Frivilligt

    • Accessoarer till sin karaktär

    • Extra energi som bars, torkad frukt eller annat gott. (Vi undviker helt nötter)

Skapa en karaktär

Vad ska ditt barn heta i leken? Ska hen ha några speciella egenskaper eller bakgrund? Titta närmare på vår karaktärslathund för inspiration och hjälp att skapa en karaktär!

anmälan
bottom of page